Projektinfó

Projektinfó

Tata Város Önkormányzata 2012. október 3-án pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv közép-dunántúli Operatív Program keretén belül “Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” tárggyal. A KDOP-2.1.1/B-12-2012-0046 kódszámú pályázatot 2012. 12. 21-én támogatásra érdemesnek ítélték.

Projekt időtartama

Kezdőnapja: 2013. december 16.
Fizikai befejezésének tervezett napja: 2014. november 30.
2013. december 16. 2014. november 30.

A projekt finanszírozása

Támogatási intenzitás: 100%
Elszámolható költségek: 184 718 583 Ft
Pályázati önerő: –
Támogatás: 184 718 583 Ft

A pályázat tartalma

A Fényes Források területét kerítéssel választják el a Fényes Fürdő területétől. A jegyvásárlást követően beléptető kapun keresztül lehet bemenni a területre. A bejárathoz egy 2×3 méter nagyságú tájékoztató tábla kerül kihelyezésre, leírás magyar, angol, német nyelven és Braille-írással kerül rá.

Tanösvény

A tanösvényt a fák, az erdei aljnövényzet, a vízi flóra és fauna minél élményszerűbb bemutatásával kell kijelölni. A tanösvény két szakaszból fog állni. Az 1. szakaszon a látogatók túravezető nélkül is közlekedhetnek. A tanösvény 2. szakasza a természetvédelmi területen vezeti körbe a turistákat, mely csak túravezetővel látogatható. A fokozottan védett természetvédelmi területen két bejárat épül, egy a tanösvény 2. szakaszának elején, egy pedig a végén. Ezen a szakaszon a látogatók felmehetnek a lombkorona szintig, ahonnan képet kapnak az élővilágról.

Látogatóközpont

A meglévő kempingépület felújításával alakítjuk ki a Látogatóközpontot. A Látogatóközpont a következő helyiségekből áll majd:

• Információs pult és egyben „Zöld“ bolt,
• Kiállítótér, foglalkoztató- és mozi terem,
• Kutató- és könyvtárszoba,
• Terasz, mely nyáron foglalkoztató is lehet,
• Szelektív hulladéktároló a bejárati kapuval egybeépítve
• Mosdó csoport,
• Az épület elé kerül a feltörő karsztvíz bemutatása – a „torony” a víznyomás magasságát szimbolizálja, melyben gombnyomásra 14 méter magasságig feltör a víz, majd gombnyomásra eltűnik.

A kiállító teremben és Foglalkoztatóban bemutatásra kerülnek a Ramsari övezet nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyei. Tata egyik fő turisztikai attrakciója a fürdő, amelyet évente több ezer látogató keres fel. Mellette nincs elegendő és megfelelő színvonalú turisztikai attrakció, amely teret biztosítana az ide látogató vendégeknek, hogy a látogató-turizmuson kívül bármilyen más szabadidős, szórakozási vagy egyéb csoportos tevékenységet folytassanak. Mivel a turisztikai célú tanösvény közvetlenül a fürdő mellett lesz megtalálható, így a két attrakció együttműködése révén a szolgáltatások egymást erősítik, és a látogatóknak tartalmasabb és hosszabb időtöltést kínálnak.

A szezonalitás nagyobb mértékben elkerülhető a tanösvény által nyújtott szolgáltatásoknak és az egész éves nyitva tartásnak köszönhetően. A megvalósítandó tevékenységek a projekt valós célcsoportjai igényeinek megfelelően kerültek meghatározásra.

A projekt jellegénél fogva közvetlenül csak kismértékben terheli a környezetet: a projekt keretében megvalósítandó tanösvény üzemeltetéséből származó szerves hulladék komposztálásra kerül, így annak elszállítása nem terheli a környezetet, a projekt tárgyát képző területen a fűnyírás emberi erőforrások biztosításával (kaszálással) kerül elvégzésre. A projekt keretén belül energia-hatékony működést elősegítő beruházás valósul meg: a legkorszerűbb szigetelő nyílászárók és hőszigetelő anyagok kerülnek beépítésre, valamint „A” energiatakarékos osztályozással rendelkező műszaki gépek kerülnek beszerzésre.
A tervezett tanösvény az akadálymentes használat követelményeinek megfelelő lesz.